
HİZMET İHYASI
OYAK üyeleri; 56'ncı Olağan Genel Kurulda alınan karar gereği firar hali hariç, görevde oldukları süre içinde doğum, personelin eşinin yurtdışı görevi ve 10 yıllık görev süresini dolduran personelin şahsi isteği sebepleriyle ücretsiz izin kullanma, tayin gibi hallerde mutemetlik tarafından aidat kesintisi yapılmaması durumlarında Hizmet İhyası yapılabilmektedir.
Doğum, personelin eşinin yurtdışı görevi ve 10 yıllık görev süresini dolduran personelin şahsi isteği sebepleriyle kullanılan ücretsiz izin döneminde OYAK aidatlarını OYAK hesabına kendilerinin yatırması 205 sayılı OYAK Kanunu'nun 31'inci maddesi gereği mümkün değildir. Ücretsiz izin kullanan üyeler, izin bitiminde Hizmet ihyası yapabilirler.
HİZMET İHYASI BAŞVURUSU NASIL YAPILMALIDIR?
Hizmet İhyası başvurusu için, üye dilekçesi ve ücretsiz izin dönemini gösteren resmi yazının aslı veya onaylı suretinin posta yoluyla veya şahsen OYAK'a ulaştırılması gerekmektedir. Üye dilekçesinde, ücretsiz izin dönüşünde bordro kanalıyla kesilen ilk aidatın ait olduğu ay ve aidat miktarı ile üyeye ulaşılabilecek iletişim bilgileri belirtmelidir.
HİZMET İHYASI YAPACAK ÜYELERİN OYAK 'A ÖDEYECEKLERİ TUTAR NASIL HESAPLANMAKTADIR?
Hizmet İhyası yapılan tarih itibariyle eksik aidatlar üyeden geçen yıllara ait nemaları ile birlikte tahsil edilir. Buna ek olarak, eksik aidatların toplamının %10'u kadar gecikme faizi alınır.
HİZMET İHYASINI NE ZAMAN YAPMAK GEREKİR?
Yıllar içerisinde eksik aidatlardan kaynaklanan kâr payı farkı arttığından, Hizmet İhyası işleminin aidat kesilememe sebebinin bitiminden hemen sonra ve mümkün olan en kısa zamanda yapılması üyelerimizin yararına olmaktadır.
Hizmet İhyası yapıldığında tamamlanan eksik aidatlar ilgili tarihlerine aktarılmaktadır. Üyelerimiz, Hizmet İhyası işlemlerini mutlaka görev aldıkları Kurumdan ilişik kesmeden önce yapmaları gerekmektedir.
GEÇİCİ ÜYELİKTE GEÇEN SÜRENİN DAİMİ ÜYELİĞE EKLENMESİ Üyeliğin birleştirilebilmesi;
·Geçici üyeliğin hemen bitiminde daimi üyeliğe geçenlerin; yedek subaylık/astsubaylık hizmetinin yapılmış olduğu dönemdeki teğmen/astsubay çavuş aidatı ile kendi aidati arasındaki farkı, hesaplanacak nemasıyla birlikte nakden ve defaten ödemesi ile,
Geçici üyeliğin sona ermesini müteakip araya bir zaman kesiti girmesinden sonra daimi üyeliğe geçenlerin; yedek subay/astsubay olarak kaç ay aidat ödediyse o sürenin daimi üyeliğinin başlangıcına eklenebilmesi,
eklendiği dönemdeki teğmen/astsubay çavuş aidatı ile kendi ödediği aidat arasındaki farkı, nemasıyla birlikte nakden ve defaten ödemesi ile gerçekleşir.
Daimi üyeliğin başlangıcına eklenecek olan süre, yukarıda belirtilen ödeme dönemi süresinden ibarettir. Geçici üyeliğin sona erdiği tarihten daimi üyeliğe kadar geçirilmiş olan süre dikkate alınmaz.
KİMLER GEÇİCİ ÜYE HİZMET
BİRLEŞTİRMESİ YAPABİLİR?
205 sayılı OYAK Kanunu'nun 17'nci maddesine 4148 sayılı Kanun ile eklenen fikra hükmü gereğince, OYAK'ın geçici üye statüsünde bulunan Yedek Subaylar ve 25.06.2019 tarihli 7179 sayılı Asker Alma Kanunu ile "yedek astsubaylık" hizmetinin yürürlüğe girmesi ve aynı Kanunun 62. maddesi ile 205 sayılı Kanunun 17. ve 18. maddelerine "yedek astsubaylık" ibaresi eklenmesi sonucu, OYAK'ın geçici üye statüsünde bulunan Yedek Astsubaylar askerlik görevi sonrasında OYAK daimi üyelik hakkı veren kurum ya da kuruluşlarda göreve başlamaları halinde hizmet sürelerini birleştirebilirler.
GEÇİCİ ÜYE HİZMET BİRLEŞTİRMESİ BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?
Kita katılış ve terhis tarihinin yer aldığı Yedek Subay/Astsubay terhis belgesinin aslı ya da tasdikli sureti veya Yedek Subaylık/Astsubaylık dönemini belgeleyen resmi bir belge gereklidir.
GEÇİCİ ÜYELİK DÖNEMİNDE KESİLEN AİDATLAR İÇİN GERİ ÖDEME YAPILIR MI?
Geçici üyelerin maaşlarından yapılan aidat kesintilerinin iadesi söz konusu değildir. Geçici üyelerin askerlik görevi süresince ölüm veya maluliyet durumlarında OYAK'ın daimi üyelerine yapılan Ölüm ya da Maluliyet Yardımları geçici üyelere de yapılmaktadır.